A komposztálás olyan biológiai folyamat,amely a hulladékok,melléktermékek szerves anyagait, humuszszerű termékké alakítja át. Amezőgazdaságban,különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer.
Komposztnak nevezzük azt a morzsalékos, sötétbarna színű földszerű, magas szervesanyag tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások mellett (oxigén, nedvességtartalom).
Komposztálás kellékei [szerkesztés]
- komposztálható nyersanyagok,
- megfelelő komposztláda és komposztálóhely szükséges.
Komposztálható anyagok [szerkesztés]
- konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc,elhervadt virágok stb.
- kerti hulladékok: gallyak, lombok, fű stb.
- egyéb hulladékok: karton papír, hamu.
Nem komposztálható anyagok [szerkesztés]
- beteg növényi részek, citrusfélék gyümölcseinek hulladéka(permetszer miatt)
- állati ürülék,húsdarabok
- kövek, műanyagok, fémek
- fű csak kis mennyiségben(mert belerothad)
Komposztálás előnyei [szerkesztés]
- a keletkező humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, ezzel védik a talajt az eróziótól,javítják víz és hő háztartását.
- a komposzttrágyázás hatása tovább tart, mint a szerves trágya hatása.
- a komposztálás során az anyagban lévő kártevők,kórokozók elpusztulnak.
- a hulladékok mennyisége csökken, így a hulladék lerakókat tehermentesíteni tudjuk.